logo
Om
 
Pop-Stars
 

Inspirationen till den här siten kom när jag läste boken Svensk punk 1977-81 och började tänka tillbaks på den här tiden. Jag kom ihåg att jag hade en hel del negativ som jag aldrig ens hade gjort kontaktkopior på och blev nyfiken på vad som kunde dölja sig där. Bokens framgång visade också att det fanns ett visst allmänintresse i bilder från den här epoken. Därför bestämde jag mig för att skanna in (i stort sett) allt jag hade och lägga ut det på Internet.

Det här är inget heltäckande tidsdokument, utan visar helt enkelt mycket bilder på de band jag verkligen gillade och det gör givetvis fördelningen väldigt sned. Mycket Grisen Skriker och Cosmic Overdose blir det!

Alla bilder här är tagna av mig. När de första togs någon gång 1978 så hade jag bara tagit ett fåtal filmer med min nya småbildskamera och kvalitén är väl därefter. Jag var väl mer ett fan än en renodlad fotograf, men när jag tittar på dem i dag så tycker jag att de från 1980 är helt OK. Till mitt försvar ska väl också sägas att ljussättningen i princip var obefintlig på många av spelningarna och det syns ganska tydligt på de sista bilderna från Rock Palais hur mycket lättare det är att ta bra bilder när ljuset är bättre.

Fast vid det laget var väl det roliga redan över på något sätt. I takt med att allting blev bättre och proffsigare så försvann en hel del av charmen. Det är intressant att jämföra bilderna från Långholmen mellan 1979 och 1980 – en minst sagt radikal skillnad avseende scenbygge; från rakt på gräsmattan, via lastbilsflak till jättescen.

Någon gång i början på 1981 verkar jag ha tröttnat helt på att fotografera konserter och även om jag fortfarande gick på en del spelningar så blev det knappt några bilder längre.


Stockholm, december 2004
Björn

PS Jag har en väldigt liberal inställning till lån av bilder och kräver i regel ingen ersättning för det, men det är inte tillåtet att låna bilder utan att fråga först. Min e-postadress framgår av kontakta sidan. DS